Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
زمان مطالعه: ۳ دقیقه
۵/۵ - (۳ امتیاز)

مگس خربزه

مگس خربزه یکی از آفات مهم مناطق کشور است. هر ساله محصولات زیادی به دلیل خسارت این آفت دچار کاهش بازار پسندی و حتی نابودی محصول می شوند.

نام علمی : Myiopardalis pardalina   (Diptera :Tephritidae)

مگس خربزه

میزبان ها

این آفت به میوه گیاهان خربزه، طالبی، هندوانه، خیار، کدوی تنبل، کدوی مسمائی و همچنین گوجه فرنگی خسارت می زند.

ریخت شناسی

تخم: تخم ها سفید یا سفید متمایل به زرد است.

لارو: لارو های مکس خربزه بلافاصله پس از خروج از تخم، به طول ۱ میلی متر و بی رنگ و شفاف هستند. لارو ها در آخرین مرحله رشدی خود به رنگ کرم روشن و حداکثر به ۱۱ میلی متر می رسند.

شفیره: لارو ها پس از آخرین مرحله رشدی خود، از میوه ها بیرون آمده و بسته به بافت خاک در عمق ۳ تا ۱۰ و گاهی تا ۲۵ سانتی متری خاک تبدیل به شفیره می شوند. شفیره ها بیضوی شکل و به رنگ قهوه ای روشن هستند.

حشره کامل: حشرات کامل مگس هایی به طول ۶ تا ۷ میلی متر با رنگ عمومی طلایی و روی قفس سینه خال های سیاه رنگ دیده می شود. بال های آنها شفاف و دارای لکه های تیره هستند.

مناطق انتشار

این آفت در استان های فارس، هرمزگان، خوزستان، بوشهر، خراسان رضوی و جنوبی، سمنان ، منطقه ورامین و دیگر نقاط کشت محصولات میزبان این آفت گزارش شده است.

خسارت مگس خربزه

مگس خربزه در زیر پوست میوه های کوچک گیاهان جالیزی تخم گذاری میکند. سپس، لارو از تخم خارج شده و با پیشروی در داخل میوه، تونلی ایجاد می کند که اطراف آن سفت و قهوه ای می شود.

لارو ها بعد از تغذیه کافی، برای شفیره شدن، پوست میوه را سوراخ کرده و در داخل خاک، تبدیل به شفیره می شوند.

سوراخی که کرم در میوه ایجاد می کند راه مناسبی برای ورود یک سری عوامل میکروسکپی می شود. این عوامل باعث پوسیدگی و گندیدگی میوه می شوند. بنابراین، آفت علاوه بر کرمو کردن میوه، گاهی باعث پوسیدگی میوه می شود و به این ترتیب موجب افزایش خسارت می شود.

چرخه زندگی

مگس خربزه از اواخر تابستان، پاییز، زمستان و قسمتی از بهار را در داخل خاک به صورت شفیره به سر می برد. (طول دوره شفیرگی نسل زمستان گذران ۲۵۰ تا ۲۷۳ روز است.)

از اوایل خردادماه، حشره های کامل از خاک خارج شده و بعد از جفت گیری، زیر پوست میوه های جالیزی نظیر خربزه و طالبی که به اندازه یک گردو یا قدری بزرگ تر می باشند، تخم ریزی می کنند.

تخم گذاری آفت به صورت انفرادی و به ندرت در دسته های حداکثر۴تایی ، در زیر پوست میوه های جوان قرار می گیرد. هرمگس حداقل  ۶۳ و حداکتر ۱۴۴تخم در طول دوره زندگی خود می گذارد.

طول دوره ی رشد و نمو جنینی ۲تا۵روز بوده سپس کرم آفت ، از تخم خارج می شود. کرم های آفت بعد از خروج از تخم ، ضمن تغذیه و ایجاد تونلی در میوه ، از گوشت آن تغذیه می کند.

کرم ها بعد از  ۹تا  ۱۵روز دوره ی کرمی ، به حداکر رشد خود می رسند. آنگاه از میوه ها خارج و در داخل خاک تبدیل به شفیره می شوند. طول دوره شفیرگی در تابستان  ۹تا  ۱۵روز است.

پس از آن ، حشره های کامل از خاک خارج می شود و دوره زندگی خود را مجدد تکرار می کنند.

در شرایط مناطق سرد در طول ۱ سال ۳ نسل ولی در مناطق گرم تر تا ۴ نسل در سال تولید می کند.

راه های مبارزه با مگس خربزه

شخم

عملیات شخم قبل از کاشت محصول به کاهش جمعیت شفیره های زمستان گذران کمک می کند.

کشت زودهنگام

کشت محصول در بهار، حتی المقدور زود انجام شود، تا سریع تر بوته ها به میوه نشسته و قبل از ظهور مگس ها، میوه ها درشت و پوست آنها ضخیم شود و مگس نتواند زیر پوست این میوه ها تخم ریزی نماید.

جمع اوری محصولات آلوده

در طول دوره ی داشت، کلیه میوه های آلوده به مگس خربزه از مزرعه جمع اوری و معدوم گردند تا از تراکم آفت در نسل بعد کاسته شود.

یخ آب زمستانه

در مناطقی که دارای زمستان های سرد می باشد توصیه می شود.

مبارزه شیمیایی

با استفاده از تله های زرد چسبنده می توان پیک پرواز حشرات کامل را شناسایی کرد و با استفاده از سموم مناسب علیه حشرات کامل آفت مبارزه کرد. (زمانی که تخم ریزی توسط حشره کامل انجام شد مبارزه شیمیایی فایده ای ندارد)

برای مشاهده مطلب مگس جالیز کلیک کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ضبط پیام صوتی

زمان هر پیام صوتی 5 دقیقه است