Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

زمان پیوند درختان و نکات مهم آن

زمان مطالعه: ۳ دقیقه
۲/۵ - (۲ امتیاز)

پیوند عبارتست از هنر اتصال دو قطعه بافت زنده گیاهی به یکدیگر به صورتی که با هم یکی شده و پس از آن به عنوان یک گیاه به زندگی ادامه دهند.
در عمل پیوند با ۲ بخش گیاهی روبرو هستیم:
بخش بالایی گیاه پیوندی که پیوندک نام دارد و بخش پائینی که ریشه های گیاه را در بردارد و پایه نامیده می شود.

مهمترین روشهای پیوند زنی که در باغبانی کاربرد بسیار دارند عبارتند از:
پیوند زبانه ای
پیوند نیما نیم
پیوند اسکنه ای
پیوند مجاورتی

زمان انجام پیوند:

 

باید هنگامی اقدام به انجام عمل پیوند نمود که گیاه در دوره فعالیت بوده و شیره نباتی در جریان باشد. بنابراین هر موقع از سال به استثنای زمانی که گیاه در دوره استراحت به سر می برد و شیره نباتی راکد گردیده می توان عمل پیوند را انجام داد.این نظریه در عمل به اشکالاتی بر می خورد که عملا زمان انجام پیوند را محدود می سازد:
مقدار زیاد شیره نباتی مانع ایجاد تماس بین پیوندک و پایه در ناحیه طبقه مولد و جوش خوردن آنها با یکدیگر می شود و به اصطلاح باغبانان پیوندک در شیره نباتی خفه می شود.
حرارت در دوره فعالیت گیاه باعث تبخیر بسیار بالا در پیوندک شده و قبل از آنکه طبقه مولد جوش بخورند و شیره نباتی کافی به پیوندک برسد، گرما پیوندک را خشک کرده و از بین می برد.
سرمای زمستان و یخبندان و بطور کلی حرارت کمتر از ۱۰ درجه در هوای اطراف پیوندک نیز مانع فعالیت سلول های نامبرده گردیده و جوش خوردن پیوند را غیر ممکن می سازد. بنابراین با توجه به مطالب ذکر شده عملا در دو فصل بطور قطعی می توان گیاهان را پیوند کرد.
یکی در فصل بهار پس از بیدار شدن پایه و قبل از آنکه شدت شیره نباتی زیاد شود و یا آنکه سرمای اول بهار فعالیت سلول های قسمت هوایی گیاه شود و دیگری در اواخر تابستان و اوایل پاییز (بسته به نوع درخت) که جریان شیره نباتی به اندازه کافی کند شده و سرمای زمستان هنوز فرا نرسیده است.
بدیهی است هرگاه ممکن شود با وسایل مناسبی از اثر سوء گرمای تابستان و سرمای زمستان جلوگیری به عمل آید، می توان اقدام به انجام عمل پیوند نمود.

نکات:

 

الزامات پیوند درختان

۱-پایه و پیوندک با هم سازگار باشند .

۲-لایه زاینده پیوند با لایه زاینده پایه روی هم منطبق باشند.

۳-عملیات پیوند در زمان مناسب انجام شود .

۴-سطوح بریده شده در برابر از دست دادن آب محفاظت گردد.

۵-از گیاه پیوند شده مراقبت کامل به عمل آید.

مشخصات پایه خوب در پیوند

۱. پایه باید دارای رشد نسبتا خوبی باشد.

۲. پایه باید مقاوم به املاح آب و خاک و خشکی باشد.

۳. پایه باید به آفات و بیماری ها مقاوم باشد.

۴. پایه باید با پیوندک سازگاری داشته باشد.(در غیر اینصورت استفاده از میان پایه)

۵. پایه باید دارای ساقه صاف و بافت قوی باشد.

نشانه های ناسازگاری پیوند

۱. جوش نخوردن پیوندهای انجام گرفته

۲. زرد شدن و ریزش برگ ها

۳. خشک شدن گیاه

۴. تفاوت رشد پایه و پیوندک

۵. رشد بیشتر از محل پیوند

۶. جدا شدن پایه و پیوندک

مزایای پیوند زدن درختان

گیاهی را که دارای ریشه های ضعیفی هستند را با استفاده از پیوند می توان دارای ریشه قوی کرد.

با پیوند زدن می توان گیاهانی مثل بادام، سیب، گردو که با روش های دیگر نمی توان تکثیرشان کرد ، گروه هایی تولید کرد.

با عمل پیوند فرم های ویژه ای از رشد را به دست می آوریم.

با پیوند می توان چند رنگ گل یا چند نوع میوه را بر روی یک پایه ایجاد نمود.

با انجام عمل پیوند می توان شاخه ای را که میوه می دهد بر روی پایه ای دیگر قرار داده و از آن میوه به دست آورد.

مراقبت از نهال های پیوندی

پس از انجام پیوند تا قبل از خزان طبیعی نهال ها آنها را مرتب آبیاری کنید.

از درختان در مقابل سرما با پوشش های سبک محافظت کنید .

در مقابـل آفتـاب بـرای درختان سـایبان دایمی ایجاد کنید.

از قیم، برای جلوگیری از شکستن پیوندک استفاده نمایید .

قسمتی از پایه که بالاتر از پیوندک قرار گرفته است در پیوندهای جانبی قطع شود.

بالای پیوند را بعد از موفقیت در پیوند جوانه قطع کنید.

جوانه هایی که در زیر پیوندک شروع به رشد کرده اند ، را حذف نمایید .

پاجوش ها را حذف کنید .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ضبط پیام صوتی

زمان هر پیام صوتی 5 دقیقه است