تاریخ امروز :۱۴۰۰-۰۵-۰۶
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

تفاوت های ظاهری بین گندم و جو

زمان مطالعه: ۴ دقیقه

گندم و جو هزاران سال است که توسط انسان کشت شده است و یکی از اولین گیاهانی است که اهلی شده است.

امروزه ، گندم و جو دو محصول عمده در جهان هستند که برای تولید غذا و نوشیدنی و همچنین خوراک دام مورد استفاده قرار می گیرند.

ممکن است از نظر سطح بسیار شبیه به هم باشند ، اما از نظر نحوه پردازش و استفاده ، تغذیه و اثرات سلامتی تفاوت های اساسی دارند.

در این مطلب تمام مواردی را که باید درباره مهمترین تفاوت بین این دو دانه بدانید گفته شده است.

تاریخچه و خصوصیات:

گندم و جو تقریباً ۱۰ هزار سال پیش در خاورمیانه اهلی شدند و از آن زمان بخش حیاتی از رژیم های غذایی انسان و دام بوده اند.

هر دو از خانواده غلات (Poaceae) هستند که شامل سایر محصولات مانند برنج و ذرت می شوند.

دانه ها ، میوه های گیاهان غلات هستند. این میوه ها بر روی یک “سنبله” یا “سر” وجود دارند که در ردیف های عمودی قرار گرفته اند.

دانه از سه لایه تشکیل شده است.

لایه جوانه داخلی ، هسته ی مغذی متراکم است. خارج از این اندوسپرم وجود دارد که بیشتر حاوی کربوهیدرات و پروتئین هایی است که لایه جوانه را با انرژی تأمین می کنند. به لایه بیرونی سبوس گفته می شود که سرشار از فیبر ، ویتامین های گروه B و مواد معدنی کمیاب است.

از زمان اهلی سازی اولیه ، هر دو دانه در انواع و زیرگونه های مختلف کشت شده اند.

بیشترین رقم گندم کشت شده ، گندم نان (Triticum aestivum) است. انواع اضافی شامل durum ، einkorn ، emmer و spelt

سه نوع معمول جو وجود دارد – دو ردیف ، شش ردیف و بدون پوست. این سه نوع با نام گیاه شناسی Hordeum vulgare L شناخته می شوند.

تفاوت های ظاهری گندم و جو:

 

  • تفاوت ظاهری در بذر:

اصولا دانه های گندم تپل تر و گردتر از دانه های جو است. همچنین شکل دانه جو بطری شکل و جنین در جو عمیق تر از دانه گندم می باشد.

  • تفاوت در نحوه جوانه زنی:

جوانه زنی گندم از نوع تک قطبی و جوانه زنی جو از نوع دو قطبی (از دو سمت بذر) می باشد.

  • تفاوت در نوک برگ:

نوک برگ در گندم تیز و در جو گرد می باشد.

  • تفاوت در گوشوارک و زبانک:

گوشوارک در جو سفیدرنگ ،بلند و کشیده است. در حالیکه در گندم سبز کمرنگ ،کوتاه و اصولا پرزدار می باشد. همچنین زبانک در جو بلندتر و مشخص تر از گندم است.

  • تفاوت در رنگ مزارع در مرحله رشد رویشی:

بطور کلی رنگ مزرعه جو کم رنگ تر از مزرعه گندم است. یعنی رنگ گیاه جو سبز کم رنگ ولی رنگ گیاه گندم سبز تیره می باشد. البته این موضوع همیشگی نیست و میزان کود ازت بکار رفته و نوع رقم نیز بر رنگ گیاه تأثیرگذار است.

  • تفاوت در شکل سنبله:

اگر به سنبله های گندم و جو نگاه کنید به سادگی متوجه دانه بندی متصل گندم و دانه بندی جدا از هم جو می شوید.

  • تفاوت در شکل ریشک ها در سنبله:

ریشک در سنبله جو بسیار طویل تر از گندم است. علاوه بر این نحوه قرار گیری ریشک نیز در گندم و جو کاملا متفاوت است. بطور کلی ریشک جو موازی با سنبله هاست ولی در گندم ریشک نسبت به سنبله کمی زاویه دار بوده و موازی با سنبله ها نیست.

  • تفاوت در رنگ مزارع در زمان رسیدگی و برداشت:

رنگ زرد سنبله های گندم طلایی تر از رنگ زرد سنبله های جو می باشد و ظاهر مزرعه جو در زمان رسیدگی زرد-سفید است در حالیکه مزرعه گندم ظاهری طلایی رنگ دارد.

مزارع گندم در زمان رسیدگی

مزارع گندم در زمان رسیدگی

مزارع جو در زمان رسیدگی

مزارع جو در زمان رسیدگی

مهندس گیاهپزشک هستم و علاقه زیادی به مطلب نویسی در زمینه کشاورزی دارم. 9 سال است که در زمینه طراحی سایت و کد نویسی فعالیت می کنم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ضبط پیام صوتی

زمان هر پیام صوتی 5 دقیقه است

    error: هشدار: مطالب محافظت شده !!

    بستن

    تشخیص آفات و بیماری ها و ارائه راهکار

    محصولت داره از بین میره و نمی دونی علتش چیه؟